Yeni dönem hedef ve projelerini konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Rofa Solar Kurucu Ortağı Ali Rıza Şahin, “2023 yılında yurt içi ve yurt dışında kendi GES yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Kurulduğundan beri yaklaşık 2000 MW, rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisi projeleri geliştiren Rofa Solar, yurt içinde ve yurt dışında 120 MW anahtar teslim GES kurulumu gerçekleştirdi. Yeni dönemde GES yatırımlarına devam etmek istediklerinin altını çizen Rofa Solar Kurucu Ortağı Ali Rıza Şahin, yeni dönem hedefleriyle ilgili olarak “Önümüzdeki dönemde yurt içi ve yurt dışında kendi GES yatırımlarımıza devam edeceğiz. Güneş enerji santralleri ekipmanlarından, sürekli stok bulundurarak, sektörü ve yatırımcıları desteklemeye devam edeceğiz. Yine hareketli geçecek olan endüstriyel çatılarda kurulum hizmetlerine devam ederek daha fazla tüketiciyi endüstriyel tesisi güneşin tükenmez elektriğine kavuşturacağız” dedi.
Firmanızın kuruluşundan ve sektöre sunduğunuz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?
ROFA SOLAR Temmuz 2007’de İstanbul’ da kuruldu. Kurulduğundan beri yaklaşık 2000 MW, rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisi projeleri geliştirdi. Halen hem ulusal hem de uluslararası alanda Güneş Enerjisi sektöründe anahtar teslim güneş enerjisi santrali (GES) kurulumları yapmaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında 120 MW anahtar teslim GES kurulumunu gerçekleştirdi. Ayrıca Türkiye’ de, Avrupa’ da ve Afrika’ da yeni projeler geliştirmekte ve bu projeleri de yatırımcı olarak hayata geçirmektedir. Kendi sahibi olduğu Güneş Enerji Santrallerinin de işletmesini yapmaktadır.
GES projelerinde A’dan Z’ye tüm aşamaları kendi ekibiyle yönetmekte olan Rofa Solar, yetkin mühendislik becerisine ve teknik bir kadroya sahiptir. GES Proje tasarım hizmetini başka yatırımcılara da sunmaktadır. Uzun yıllardır sektörde çalıştığı yerel ve küresel iş partnerleri ve tedarik ilişkileri vardır. Ayrıca, Türkiye distribütörü olarak, Tier 1 listesinde yer alan Seraphim marka güneş panelleri ile hizmet ettiği sektöre panel arzı sunmaktadır.
Türkiye’de ve dünyada artan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle Türkiye’de pazarın gelişmesi için nasıl çalışmalar yapılması gerekiyor?
Yenilenebilir enerjiye olan gereksinim salgın sonrası artan lojistik sorunlar ve girdi maliyetleri nedeniyle ve bölgesel savaş ya da politik sorunlara bağlı enerji arzı ya da ham maddeleri sorunlarından ötürü daha da arttı. Burada güneş enerjisi diğer yenilenebilir kaynaklara göre en fazla tercih edilen oldu. Doğal ve âtıl tüm çatı üstü ya da arazi üstü güneş enerjisi santrallerinin en erişilebilir kaynak alanları olarak önemi tekrar anlaşıldı. Bu bağlamda başta Avrupa da olmak üzere tüm dünyada yeni teşvikler, özendirmeler ve yasal düzenlemeler yapıldı. Bu bağlamda yapılan yeni proje ve kurulumlardan dolayı bazı ürünlerde talebe bağlı sıkıntılar da yaşanıyor. Türkiye’ de pazarın gelişmesi için GES kurulumlarının kolaylaştırılması; bunun için süreçlerin basitleştirilmesi gerekiyor. Küçük büyük demeden yatırımlara teşvik politikasının yaygınlaştırılıp etkinleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca sektöre yatırımın arttırılması ve sektörün geliştirilmesi için teşvik mahiyetinde, mevcut aylık mahsuplaşma, yıllık olarak düzenlenebilir. EPDK tarafından yayınlanan son Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde problem olan yüksek orandaki tüketim fazlası enerjinin ikili anlaşmalar ile diğer tüketicilere satışı veya mahsuplaşmasının önü açılabilir. Bu bağlamda yapılacak yasal düzenlemelerin iyi düşünülerek detaylı planlanarak yapılması gerekiyor. Uzun vadede GES yatırımcılarına güven verecek üç yıllık 5 yıllık 10 yıllık istikrarlı teşvik planlamalarının yıllık olarak ilan edilmesi gerekiyor. Bu şekilde hem birikimler enerji yatırımlarına akacak hem de enerji sorunumuzu yerelde çözerek enerji ithalatı yükünden kurtulacağız.
Kendi enerjisini üretmek isteyen fabrikalar için sunduğunuz hizmetler ve çözümler nelerdir?
Kendi enerjisini üretmek isteyen her tüketici ister fabrika olsun ister başka iş yerleri olsun, yasal hak gereği kendi elektriğini üretebiliyor; tükettiği kadar da elektriğin fazlasını devlete satarak ekstra gelir elde ediyor. Bu tip yatırım yapmak isteyenlerin en baştaki başvurusundan başlayıp, resmen devreye alarak satış yapabileceği son noktaya kadar tüm GES yatırım işlerini üstleniyoruz. Tüm izin süreçlerini tamamlıyoruz, proje onaylarını, ürün tedariklerini ve devreye alma süreçlerini yatırımcılar adına tamamlıyoruz. Özellikle son dönemde güneş panelleri temin etmekte yaşanan zorluk nedeniyle distribütörü olduğumuz Seraphim panellerden sürekli stok bulundurarak yatırımcıların yatırımlarını bekletmeden gerçekleştirmelerini sağlıyoruz.
Siz sektörde yatırımcı olarak da faaliyet gösteriyorsunuz. Devreye aldığınız projelerden bahsedebilir misiniz? Kurulu gücü nedir ve yılda ortalama ne kadar elektrik üretimi gerçekleştiriyorsunuz?
Rofa Solar olarak GES alanında lisanslı ve lisanssız olarak 750 MW’dan fazla projeler geliştirdik. Lisanslı ihalelere katılarak bu süreçleri yönettik. Güneş enerjisi proje geliştirmelerini hem kendi yatırımlarımız için hem de başka yatırımcılar için yapmaktayız. Bu projelerin 120 MW’lık kısmının tüm kurulum süreçlerini tamamladık ve devreye aldık.
Yeni dönem hedef ve projelerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz?
Önümüzdeki dönemde yurt içi ve yurt dışında kendi GES yatırımlarımıza devam edeceğiz. Güneş Enerji santralleri ekipmanlarından, sürekli stok bulundurarak, sektörü ve yatırımcıları desteklemeye devam edeceğiz. Yine hareketli geçecek olan endüstriyel çatılarda kurulum hizmetlerine devam ederek daha fazla tüketiciyi endüstriyel tesisi güneşin tükenmez elektriğine kavuşturacağız.
Kaynak: https://www.stendustri.com.tr/enerjisini-ureten-fabrikalar/rofa-solar-yurt-ici-ve-disinda-ges-yatirimlarini-surdureceknbsp-h120483.html